Uncle Val’s SourRecept

Recept / Uncle Val’s Sour

S chuťou Ameriky iba pre dospelých.

Prahu mám úprimne rád. Už od malička. Okrem babičky, za ktorou som do Prahy chodil na prázdniny, som sa vždy tešil na jazdu metrom. Dvere na gombík a reproduktorový hlas, ktorý s neomylnou presnosťou oznámi nasledujúcu zástavku. V tom čase niečo kozmické. Babička bývala na konci „céčka“ a tak som si tých rozjazdov za celé prázdniny užil až-až a vždy po návrate domov recitoval kompletný jazdný poriadok odzadu.

Časy sa zmenili. Moje pohnútky vracať sa do Prahy tiež. Za tie roky som tam spoznal veľa skvelých ľudí a v neposlednom rade sa vždy teším na gastro. Praha je v tomto rozhodne o kus ďalej. V dobrom aj zlom. Občas mi je ľúto tých turistov, ktorí sa nechajú zlákať na „vepřo knedlo“ hneď oproti Orloju. Každému však podľa zásluh.

Posledná návšteva bola ale iná. Okrem dobrého jedla som úplnou náhodou objavil skvelý kokteil bar.

Cash Only Bar

Pôvodne sme si chceli len oddýchnuť a prečkať asi dvojhodinové okno v inak pomerne nabitom programe. Ako to už býva, zamykali sme nad ránom… Ale pekne po poriadku. Cash Only Bar je v centre. Pár minút chôdze od Staromestského námestia. Je to klasický kokteil bar, v ktorom vám ale okrem drinkov prinesú aj hot-dog alebo popcorn. Keď to teraz po sebe čítam, znie to divne. Pravdou ale je, že jesť som tam nevidel nikoho. Bar má dve časti. Z ulice vkročíte do dlhého slíža, na začiatku ktorého sú asi tri stoly a bar. Nič viac. Zvyšok je ukrytý v podzemí.

V čase mojej návštevy bolo na stole letné menu. Presne desať drinkov. Už podľa názvov som začal tušiť, že bude dobre. Hneď na prvom mieste žiarilo klarifikované mojito. Napriek tomu som sa ani na prvý a ani na druhý pohľad nezamiloval. Vypýtal som si preto niečo s ginom, trochu pikantné, možno korenisté a nevylúčil som ani uhorku a byliny. A dobre som urobil.

Uncle Val’s Sour

Nie je to klasický učebnicový „old school“ sour tak, ako ho poznáte. Matúš, ktorý ho namiešal, vynechal bielka a pridal uhorkovú šťavu. Dochutil tabascom a nahrubo namletým čiernym korením. Verte mi, nič viac k šťastiu potrebovať nebudete. Pravdou však je, že k takémuto drinku sa musíte doslova prepiť. Toto rozhodne nie je pre začiatočníkov.

Základom je Uncle Val’s Botanical. Prémiový americký gin s intenzívne sviežou arómu šalvie a jalovca. Pritom na jazyku veľmi distingvovaný a jemný. Ucítite uhorku, veľa uhorky a v pozadí citrón a o kúsok ďalej levanduľu. Ak máte radi Hendrick’s, Uncle Val’s si určite zamilujete.

Posledným kúskom skladačky je likér Esprit de June, ktorý je kapitolou samou o sebe. Vzácny francúzsky likér vyrobený z okvetných lístkov viniča, ktorý kvitne len niekoľko dní do roka. Keď k nemu privoniate, ucítite leto. Lúku, slnko a dievčinu v krátkych letných šatách utekajúcu pred letnou búrkou. Okrem toho bezpečne rozpoznáte arómu broskyne a hrušky. Likér je veľmi číry a málo sladký.

Dosť už rečí. Vytiahnite shaker a do toho!

Suroviny

Gin Uncle Val’s Botanical Kúpiť - 4 cl
Citrónová šťava - 2.5 cl
Uhorková šťava - 1.5 cl
Simple sirup - 1.5 cl
Likér, Esprit de June Kúpiť - 0.5 cl
Tabasco Original Red Sauce - 3 kvapka
Čierne korenie (Black Sarawak) - na dochutenie
Plátok uhorky - podľa potreby
Ľad - podľa potreby

Nástroje

  • Jigger
  • Boston shaker

Čas

Aktívny:
5 min.
Neaktívny:
-

Výťažnosť

≈ 1 porcie

1Príprava

Gin Uncle Val’s Botanical 4 cl
Citrónová šťava 2.5 cl
Uhorková šťava 1.5 cl
Simple sirup 1.5 cl
Likér, Esprit de June 0.5 cl
Tabasco Original Red Sauce 3 kvapka
Ľad podľa potreby

Všetky ingrediencie vlejte do shakera a premiešajte s ľadom.

2Podávajte

Čierne korenie (Black Sarawak) na dochutenie
Plátok uhorky podľa potreby
Ľad podľa potreby

Nápoj prelejte cez sitko do pohára (old fashioned) a dochuťte čiernym korením. Pridajte plátok uhorky. Podávajte „on the rocks“.